Širimo idejo o Inkluziji oseb s Posebnimi potrebami

Judo klub Sokol je že vrsto let zelo aktiven na področju vključevanja oseb s posebnimi potrebami v svoje aktivnosti. Skupina inkluzivnega juda, ki se aktivno udeležuje tudi tekem, ima pri nas treninge večkrat tedensko. Pohvalimo pa se lahko z vrhunskimi dosežki (LA, Abu Dabi, Koln…).

V preteklih dveh letih smo se Adrijan, Benjamin in Viktorija odločili inkluzijo oseb s posebnimi potrebami ponesti na višji nivo. Zato smo se vključili v program Special Olympics Europe Eurasia (SOEE). V okviru SOEE preko športa širimo idejo o inkluziji oseb s posebnimi potrebami. Za svoj projekt v letih 2019 in 2020 smo se odločili narediti video, v katerem smo se predstavili, povedali več o našem delu in povabili nove člane k naši ekipi. Sprva so bili naša ciljna skupina osnovnošolci, zato smo nameravali video poslati na različne slovenske osnovne šole, kjer bi si ga učenci pogledali, povedali svoje mnenje o njem in dodali pripombe ter ideje za učinkovitejše širjenje naše ideje. V primeru, da ima kdo podobno izkušnjo oz. bi se javil, da bi nadaljeval našo zgodbo in bi bil pripravljen spoznati športnika s posebnimi potrebami ter se z njim občasno »podružiti«, bi ga z veseljem sprejeli medse. V Judo klubu Sokol delujemo preko športa, ker smo judoisti, a si želimo in spodbujamo povezovanje na vse načine; član in partner gresta lahko le na sladoled ali v kino, na sprehod… Partner je lahko tudi kdorkoli od prijateljev in sošolcev, pa do sosedov in bežnih znancev…

Zaradi situacije, v kateri smo se znašli letos, smo projekt dokončali januarja 2021, trenutno pa še zbiramo odzive. Naredili smo še eno spremembo – videa nismo poslali le na slovenske osnovne šole, temveč tudi na razne srednje šole in športne zveze.

Svoje ideje o inkluziji smo širili tudi na okroglih mizah, ki jih je organizirala Specal Olympics Europe and Eurasia. Na okroglih mizah smo se pogovarjali o tem, kaj je inkluzija, kako bi jo še bolj razširili, s kakšnimi težavami se soočamo v aktualni situaciji… Imeli smo celo to čast, da je ekipa iz Slovenije vodila eno razpravo, v kateri smo Adrijan, Benjamin in Viktorija predstavili zgodbo Judo kluba Sokol, potem pa sta taisto naredili še ekipi iz Italije in Cipra.

Svoje ideje smo 29. 11. 2019 predstavili tudi na 14. kongresu športa.

Upamo, da smo s projektom idejo o inkluziji razširili toliko, da bomo na osebe s posebnimi potrebami začeli gledati drugače; tako kot mi, tudi oni v svojem življenju potrebujejo čim več topline in stika z ljudmi. Že malenkosti, ki se nam ne zdijo pomembne, jim lahko polepšajo dan.

Benjamin Mehić