Predstavitev inkluzivnega juda

Judo klub Sokol je inkluzivni judo klub, ki v Ljubljani deluje že od leta 1993. Znotraj kluba nudimo treninge tako rekreativnim kot tudi tekmovalnim skupinam. Posebej ponosni pa smo na skupine inkluzivnega juda, kjer vključujemo osebe s posebnimi potrebami. Smo namreč eden izmed največjih slovenskih inkluzivnih judo klubov.

V mesecu marcu pa smo se odločili stopiti korak dalje v širjenju ideje o inkluziji. Zato smo se priključili projektu Vključeni v življenje. Gre za projekt, v katerem poleg nas z Mercatorjem sodelujejo še Olimpijski komite Slovenije ter Judo zveza Slovenije. V okviru projekta, ki poteka v letošnjem olimpijskem letu, se zbirajo sredstva za podporo slovenskim inkluzivnim klubom pri izvajanju prilagojenih športnih programov. V okviru projekta se trudimo javnost ozaveščati o pomembnosti vključevanja oseb z intelektualno ali telesno oviranostjo in s težavami v duševnem zdravju v šport in družbo. Pomembno se nam zdi, da to delamo v okolju, ki je primerno za medsebojno sprejemanje, tkanje prijateljskih vezi ter je predvsem športno obarvano. Mi inkluzijo širimo prek športnih aktivnosti, a podpiramo vsakršno druženje, katerega namen je razširiti idejo o sprejemanju vseh.

Projekt “Vključeni v življenje” se osredotoča na širjenje inkluzije preko dobrodelne prodaje risbic otrok zaposlenih v Mercatorju. Prva skupna aktivnost je zbiranje donacij za inkluzivne judo klube za namene podpore pri nakupu opreme, pripomočkov za trening, usposabljanju trenerjev … Otroci zaposlenih so pripravili 791 risb. Judo klub Sokol se je projektu priključil z namenom podpore in ozaveščanja o inkluziji v športu. Risbe še vedno lahko kupite na dobrodelni prodaji, ki poteka prek spletne dobrodelne galerije.

Med drugim smo v Judo klubu Sokol v podporo projektu “Vključeni v življenje” izvedli odprti trening, ki je potekal v sredo, 17. marca 2021, v naših prostorih. Na dogodku smo predstavili inkluzivni program našega judo kluba, pomen prilagojenega programa za športnike ter izzive, s katerimi se srečujemo pri izvajanju tega programa.

V mesecu avgustu so v Izoli potekali vsakoletni izpiti za višje pasove. Letošnja posebnost je bila, da so izpiti potekali tudi za člane inkluzivnih skupin po novem, prilagojenem programu. Pohvalimo se lahko, da je v nedeljo, 8. 8. 2021, naš član, Matej David, opravil izpit za črni pas (I. dan) in tako postal prvi mojster med člani inkluzivne skupine v Judo klubu Sokol ter drugi v Sloveniji. V ponedeljek, 9. 8. 2021, pa so Nejc, Gašper, Živa in Zlatko uspešno opravili izpit za rjavi pas (1. kyu).

Veseli in ponosni smo, da se judo razvija v smer, ki vsem omogoča aktivno udeležbo in tem bolj enake priložnosti. To je rezultat dolgoletnega truda in vztrajanja s strani tako trenerjev kot tudi članov. Judo klub Sokol je imel pri širjenju inkluzije v športu do sedaj relativno veliko vlogo. Prizadevali si bomo, da bo tako tudi v prihodnje.

Search