Vodnik za starše – Tekmovanje v judu za predšolske otroke 26.11.2016

Marsikdo se najbrž sprašuje ali je tekmovanje za predšolskega otroka »na mestu«, ali ni nemara prezgodaj, kaj, če bo jokal, ga bo strah, bo izgubil borbo,… Pa poglejmo kakšna priprava utegne koristiti:

  1. Razložite otroku, da je tekmovanje samo poseben trening, kjer bo delal tisto, kar že zna.
  2. Poudarite, da je junak že samo zato, ker gre na tekmovanje.
  3. Pogovarjajte se o tem, da otrok predvsem tekmuje sam s seboj, da je pomembno, da se potrudi po svojih najboljših močeh.
  4. Povejte mu, da ga imate radi, če zmaga ali izgubi.
  5. Ob blazini lahko otroka spodbujate z ustreznimi besedami kot na primer:« Bravo, dajmo, odlična si, povleči, potisni, obrni!« in podobno. Ni pa primerno:«Daj ga, premagaj jo, porini ga, …«

Trenerji se bomo potrudili, da bomo pričarali sproščeno vzdušje. Kljub temu, je to poseben dogodek, ki sam po sebi prinaša nemir, vzburjenje, pričakovanje.

Otroci bodo »nastopali« pred občinstvom. Na tatamiju se bodo srečali z judoisti iz drugih klubov, ki jih ne poznajo. Skupaj jim moramo zato dobrovoljno pomagati pri sklepanju prijateljstev.

Otroci lahko z lepo izkušnjo udeležbe na tekmovanju pridobivajo:

  1. KONCENTRACIJO – pred borbo se morajo osredotočiti
  2. POGUM – soočenje z neznanim nasprotnikom
  3. VEŠČINO NASTOPANJA – privajajo se na »nepoznano« občinstvo
  4. ZNANJE JUDA – na tekmovanju gre vedno zares, veliko bolj zares, kot na treningu. S pogostimi tekmovalnimi izkušnjami otrok osvaja osnovne principe juda, saj so »vse« oči uprte vanj in se morda prvič res potrudi in si želi, da bi mu uspelo.

Za konec pa še tole. V resnici je vse odvisno od nas odraslih, kako bomo sprejemali odzive otrok. Spomnimo se tipičnega prizora otroka, ki je padel in se opraskal. Če bomo mirno pristopili, pomirjujoče prigovarjali in ga spodbudili, da bo kmalu dobro, se bo hitro pomiril in pozabil na skelenje. Enako pravilno reagiramo, kadar otrok izgubi borbo.

Želimo vam prijeten tekmovalni dan!

Judo klub Sokol Team