Svetovno prvenstvo v katah – Lisbona 2021

V soboto, 23. 10. 2021, sta se Darko Krašovec in Benjamin Mehić iz Judo kluba Sokol udeležila svojega prvega Svetovnega prvenstva v katah. Z njima se je odpravil tudi Igor Albreht, slovenski sodnik na EJU in IJF nivoju.

Igor Albreht je opravil izpit za IJF Nage no kato ter s tem postal sodnik z EJU in IJF licencami za vse kate, z izjemo Ju no kate.

Pričetek Svetovnega prvenstva je bil v torek, 26. 10. 2021. Prve štiri tekmovalne kate so bile Nage no kata, Nage no kata junior, Katame no kata in Ju no kata.

Drugi dan prvenstva je potekalo tekmovanje v Katame no kati junior, Kime no kati in Kodokan Goshin jutsu kati, v kateri sta tekmovala tudi Darko in Benjamin. Opravila sta izvrsten nastop, s katerim sta si prislužila kar 485 točk in tako presegla svoj zastavljeni cilj 480 točk in s tem dosegla svoj osebni rekord. Priložnost sta si imela ogledati tudi nastope najboljših parov, kar jima bo nedvomno pomagalo pri nadaljnem učenju. Zmago si je na koncu prislužil japonski par.

Tretji dan  je potekal IJF seminar za kate. Predstavljena je bila Kodomo no kata, ki sta jo Kodokan in Mednarodna judo organizacija (IJF) šele nedavno priznala. Kot posvetilo ob svetovnem dnevu juda so opravili tudi videoklic s Kodokanom na Japonskem, kjer so govorili o učenju varnega juda in podajanju znanja otrokom. Ob koncu pa sta si ogledala še spremembe pravilnika za ocenjevanje kat, ki bo izšel v prihodnjem letu 2022.

Preostanek zadnjega dne so vsi trije izkoristili za raziskovanje lepot Lizbone in se v petek, polni lepih vtisov, vrnili v Slovenijo.

V Judo klubu Sokol bo še naprej potekalo učenje s katami, poleg udeležbe predvidenih tekem (ob dopuščanju razmer) pa bodo vseeno poskušali obiskati še kakšen kata seminar.

Sokola Darko in Benjamin sta se v Lizboni povezala še s Tychom Van Der Werffom iz SNJU (Special needs judo union), ki bo v aprilu na Nizozemskem organiziral Evropski pokal v katah in borbah za judoiste inkluzivnega juda, ki se ga bodo udeležili tudi judoisti JK Sokol.

Čestitamo!!!