Prve mednarodne judo priprave za osebe s posebnimi potrebami

Med 27. in 30. oktobrom 2023 je v organizaciji Judo kluba Sokol in Judo kluba Jesenice potekal zgodovinski dogodek v svetu juda v Sloveniji – mednarodne priprave za osebe s posebnimi potrebami. Ta izjemna priložnost je pritegnila več kot 80 judoistov iz Slovenije, Avstrije in Velike Britanije ter predstavljala izjemno priložnost za širitev juda med ljudmi s posebnimi potrebami.
To so bile prve mednarodne priprave za osebe s posebnimi potrebami, ki so se odvijale v Sloveniji. Judo je šport, ki spodbuja fizično aktivnost, krepi telo, izboljšuje samozavest in razvija borbeni duh, kar je pomembno za vse, vključno s tistimi, ki imajo posebne potrebe.

Dogodek se je odvijal v Ljubljani in na Jesenicah, v klubih ki sta že dolgo znana po svoji predanosti razvoju juda med vsemi generacijami. Organizacija dogodka ni bila enostavna, a s trdim delom in predanostjo vseh udeležencev je bil dosežen velik uspeh. Trenigi so poteklau v prostorih JK Sokol, v Judo centru Ljubljana in v TVD Partizan Jesenice.
Priprave so se odvijale v prijaznem in vzpodbudnem okolju, kjer so bili vsi udeleženci deležni posebne pozornosti in podpore. Trenerji in prostovoljci predani delu, kar je zagotovilo, da so se vsi počutili dobrodošle in varne med treningi. Na treningih so z veseljem sodelovali tudi člani veteranske, kadetske in mladinske sekcije, s čimer smo ustvarili okolje polno vključevanja in medgeneracijskega povezovanja.

Udeleženci so se preizkusili v različnih elementih juda, vključno z osnovnimi tehnikami, padci, borbenimi vajami in telesno pripravljenostjo. Vsak dan je bil napolnjen s treningi, seveda pa nismo pozabili tudi na druženje in zabavo. Z tujimo gosti smo si ogledali mestno središče Ljubljane, pozabili pa niso tudi na naš bister Bled, kjer smo z pletno obiskali tudi otok.
Poleg treningov so se udeleženci tudi družili in izmenjevali izkušnje ter se spoznavali z drugimi judoisti iz različnih držav. To je pomembno za razvoj juda kot mednarodnega športa, ki povezuje ljudi iz različnih kultur in ozadij.

Kot organizatorji si prizadevamo, da bi te priprave postale reden dogodek, ki bo vsako leto združeval judoiste s posebnimi potrebami iz različnih držav. Upajo, da bo to pripomoglo k razvoju juda med to skupnostjo in omogočilo večjemu številu ljudi, da se vključijo v ta čudovit šport.

Mednarodne judo priprave za osebe s posebnimi potrebami so bile pravzaprav več kot le športni dogodek. Bile so priložnost za povezovanje, učenje in rast ter spodbuda za nadaljnji razvoj juda med osebami s posebnimi potrebami. Dogodek je dokazal, da je šport lahko močno orodje za izboljšanje kakovosti življenja in spodbujanje vključevanja vseh ljudi, ne glede na njihove omejitve.