Dragi obiskovalci,

Člani Judo kluba Sokol delujemo že 24 let. Smo ekipa judo navdušencev, povezanih v manjši klub, z veliko toplih in srčnih ljudi, katerih skupen cilj je predvsem prispevati k razvoju naše družbe.

Začeli smo kot del Judo kluba Golovec leta 1987. Ta sekcija je postala tako številčna, da smo se leta 1993 odločili ustanoviti neodvisni klub, s ciljem širjenja filozofije juda v Ljubljani (Slovenija). Začeli smo le z nekaj člani, vendar smo s prizadevanjem in predanostjo vseh, počasi, a vztrajno napredovali. Leta 2015 smo ustanovili sekcijo Judo klub Sokol Mirna.

V zadnjih letih je naš klub doživel nekoliko hitrejšo rast in se spremenil v organizacijo, ki s filozofijo “šport za vse” dosega zastavljene cilje. Strmino k vzdušju, ki ga zaznamuje povezanost članov. Smo družini prijazen klub, kjer je dobrodošel vsakdo in smo odprti za nove ideje vseh članov.

Večina naših trenerjev, inštruktorjev in prostovoljcev opravlja voluntersko delo, dva trenerja juda sta zaposlena. Nekateri trenerji se poleg poučevanja, še vedno vključujejo v redno vadbo in občasno na tekmovanja. Vsi trenerji so profesionalni judoisti z izkušnjami na področju poučevanja, nekateri od njih so bili zelo uspešni tekmovalci na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih.

Judo klub Sokol pozdravlja v svoji sredini judoiste z raznolikimi sposobnostmi. Radi poudarjamo, da smo del inkluzivnega juda. Juda, ki enakovredno vključuje in omogoča vadbo in druge aktivnosti kluba, kot so tekmovanja in tabori, prav vsem.

Inkluzija je za nas pomembna tema, zato ji posvečamo veliko pozornosti. Zelo se trudimo, da bi pokazali naši družbi, da se lahko vsak športnik vključi v vadbo. Družine, ki želijo vključiti športnika s posebnimi potrebami v športno vadbo se mnogokrat srečujejo z izzivom, kje najti ustrezno sredino, saj tovrstnih programov ni veliko. Zato v Judo klubu Sokol živimo svoj višji cilj in razlog za lepši svet, v katerem lahko enakovredno in enakopravno sodelujemo vsi in svoje sposobnosti izmenjujemo drug z drugim.

Naša ekipa šteje skoraj 300 članov starih od 5 do 75 let.

Poleg juda organiziramo tudi različne aktivnosti za obogatitev prostega časa naših članov in prijateljev, kot so: rojstnodnevne zabave, poletne aktivnosti, počitniške tabore, tečaje samoobrambe in joge, izlete v naravo in podobno.

Zavedamo se, da se vedno lahko naučimo česa novega. Okno v svet so naši prijatelji, strokovnjaki in prostovoljci iz tujine, ki prinašajo različne ideje, drugačen način razmišljanja in kulturo. Iščemo družbo ljudi, ki radi delajo z otroki in odraslimi z raznolikimi sposobnostmi. Menimo, da različno kulturno ozadje lahko pomeni zelo zanimiv način za razvoj našega dela in širši pogled na situacije, ki se dogajajo v naši vsakdanji rutini.

S spoštovanjem,

Ekipa Judo klub Sokol

Tekst je nastal poleti 2017. Avtor je prostovoljec iz Španije – Pablo Barrera Espada.